Välkommen till SM7ZFB's Tekniksida!

 

På denna sida skall jag försöka dela med mig av mina erfarenheter inom min teknikhobby som sträcker sig från den senaste elektroniken till riktig verkstadsteknik!

 

 

Under uppbyggnad! Hav tålamod... ;-)

Till Labbänken..»

 

 

 

Länkar & info»

 

ESR - Experimenterande

Svenska Radioamatörer

 

 

Email:

1L4 - Batterisuper»

 

 

 

 

En tvårörs batterisuper med modern touch..»

 

 

Idén till den här konstruktionen föddes när jag funderade på att bygga mig en mycket enkel 1-rörs batteridriven regenerativ radio för mottagning av CW på 80m. Grundtanken var att bara använda ett rör samt en LM386'a för audiodelen, men när jag satt och skissade på konstruktionen lade jag till ytterligare ett rör som HF-steg för bättre selektivitet och för att isolera mottagaren från antennen. Jaha, nu har jag två rör... Hmm.. Det hade varit fint om man kunde få till en superheterodyn med bara två rör! Går det?

Jo, om man änvänder det ena röret som lokaloscillator vilken driver en passiv mixer. I denna blandas insignalen från antennen på ~3550kHz ner till 1840kHz, vilken sedan matas in i den regenerativa detektorn som redan från början var tänkt att finnas, då har man alla byggstenar för en super :-) Detektorn får justeras för att ta emot 1840kHz istället för 3550kHz.

 

De ingående blocken från antennen räknat...

 

  1. Bandpassfilter för att dämpa spegelfrekvensen, vilken med vald mellanfrekvens 1840kHz ligger runt 7200kHz.
  2. En passiv diodmixer, antingen en "double balanced" eller en "single balanced"
  3. LO, lokaloscillator med frekvensomfång 5340kHz - 5420kHz. Inställning av frekvens sker med potentiometer samt kapacitansdiod.
  4. En regenerativ detektor där graden av återkoppling bestäms av rörets förstärkning, vilket ändras genom att justera skärmgallerspänningen.
  5. En LM386, 200mW audioförstärkare för att driva en liten högtalare, eller ett par hörlurar.

 

Konstruktionsmålet för själva bygget är att radion skall drivas på 45v anodspänning, 1.5v glöd, den skall ha en känslighet på 1uV, eller bättre, samt att mixern skall vara egentillverkad. Radions mönsterkort skall vara enkelsidigt. Inställning av frekvens, återkoppling samt volym skall ske med potentiometer.

 

 

 

 

 

 

 

 Klicka på schemat för högre upplösning.

 

 

sm7zfb.se © 2010