Välkommen till SM7ZFB's Tekniksida!

 

På denna sida skall jag försöka dela med mig av mina erfarenheter inom min teknikhobby som sträcker sig från den senaste elektroniken till riktig verkstadsteknik!

 

 

Under uppbyggnad! Hav tålamod... ;-)

Nu på Labbänken!»

 

 

 

 

Länkar & info»

 

ESR - Experimenterande

Svenska Radioamatörer

 

Frank's Electron Tube Data sheets

 

Email:

Inverted V antenn för 80m»

 

 

 

 

Beskrivning av min trådantenn för 80m bandet»

 

Efter att ha haft en dipol gjord av 1.5mm2 FK kabel liggandes ovanpå ligusterhäcken ~1.5m ovan mark insåg man ganska snabbt dess begränsningar.. Den fungerade hyfsat som receiverantenn, men var inte precis i resonans vid 3550kc.. Det behövdes något annat, och helst något ganska diskret. Efter en del funderande samt simulerande i 4nec2 kom jag fram till att man kunde få till en något udda konstruktion som borde ge bra resultat.

Sagt och gjort. Luftningsventilen i väster på mitt hus sitter 7.5m ovan mark, på dess utsida hängdes en liten talja i en bit FK som fästes på insidan av väggen. Det var lite pyssel med att få taljan på plats, men med hjälp av trådar som hissades ner genom ventilen och sedan upp igen med taljan fastknuten löstes det till slut. :-)

Genom taljan löper en dragtråd (även här 1.5mm2 FK) som man kan hissa upp och ner själva kopplingsdosan med vidhängande antennkablar samt matarledning. Matarledningen är en RG-58 som kapats till 27.8m, vilket ger den en elektrisk längd på 1/2 våglängd vid 3550kc. Om matarledningen är 1/2 elektrisk våglängd bétyder detta att den impedans som ansluts till matningspunkten (antennen..) speglas till andra änden (shacket..). Detta betyder att impedansanpassningen kan göras bekvämt i shacket. RF-choke'en består av 20varv RG-58, och är en del av de 28m som utgör matarledningen.

 

                                             Klicka här för skiss i PDF på antennlösningen!

 

 

   

 

Kopplingsdosa med RF-choke          Detaljbild på dragavlastning           "Paketet" hissas upp

 

 

Antennenkablarnas ändpunkter försågs med isolatorer och fixerades, det ena "antennbenet" (detta är 25m), i ett förråd på tomten samt det andra i en fästpunkt i tomtgränsen en bit ovan mark (efter att ha "vikt av" 90 grader för att erhålla tillräcklig längd)

 

 

  

 

Allt upphissat och fixerat.                                          Bild tagen från det "korta benets" brytpunkt i

Feedern (RG58) syns mot väggen.                             hörnet på tomten.

 

 

Efter att ha trimmat in antennen (genom att klippa av en bit antennkabel i taget..)med hjälp av en enkel impedansbrygga samt en känslig egenbyggd SWR/PWR - meter tillsammans med signalgeneratorn, kunde jag efter en hel del spring mellan shacket i källaren och trädgården äntligen konstatera att jag hade resonans vid ~3550kc!

Kontrollmätning av antennlängder gav vid handen att det inte skiljde mycket på vad jag hade simulerat fram i 4nec2. Antennen har visat sig fungera utmärkt och kontakter med många länder i Europa har erhållits med måttliga effekter (10-30W)  Den matchar inte en riktig dipol på 10-15m höjd, men visar ändå att man kan få till en bra lösning med enkla medel.

 

 

 

sm7zfb.se © 2010