Välkommen till SM7ZFB's Tekniksida!

 

På denna sida skall jag försöka dela med mig av mina erfarenheter inom min teknikhobby som sträcker sig från den senaste elektroniken till riktig verkstadsteknik!

 

 

Under uppbyggnad! Hav tålamod... ;-)

Till Labbänken!»

 

 

 

 

Länkar & info»

 

ESR - Experimenterande

Svenska Radioamatörer

 

Frank's Electron Tube Data sheets

 

Email:

Nätaggregat 50-300V 10W»

 

 

 

 

 

2010-06-01

 

Jämförande mätningar gjorda på det switchade spänningsaggregatet och som referens, en "vanlig" nätdel med transformator och efterföljande spänningsdubblare med två dioder och två kondensatorer.

För att göra det enkelt för mig lyssnade jag helt enkelt på spänningen.. :-) Jag använde mig av en kortvågsmottagare med en DC-spärr på antenningången bestående av 2st 22n/1000v kondensatorer i serie samt därefter ett seriemotstånd (~5k), och till sist två 1N4148 dioder till jord (en på varje håll..)

Som väntat genererade det switchade aggregatet alltför mycket störningar och brus för att utan ett extra filter på spänningen kunna användas till en mottagare.. I synnerhet när man började ta ut lite ström ur nätdelen. Den spänningsdubblande nätdelen var nästan helt "tyst". Det går alldeles säkert att filtrera spänningen och använda sig av en "tät" kapsling, men det får bli ett annat projekt...

Aggregatet var ju tänkt att användas för tester på exempelvis min 6AQ5-sändare, och till det fungerar den utmärkt!

 

 

 

2010-05-29

 

Allt kopplat och nätdelen fungerar som den skall.

Den "nya skalan" till instrumentet inskränkte sig till en extra, med blyerts ritad nolla efter de värden som redan fanns på skalan.. :-) Intrumentet var 0-40V orginal och hade ~40kohm inre resistans, så med 2st 180k motstånd samt en 10k trimpot i serie med instrumentet skapades det ett 0 - 400V instrument istället.

Nu stundar jämförande mätningar på detta aggregat kontra ett "vanligt" med transformator och likriktare tillsammans med en rörradio. Det skall bli spännande att se hur mycket av ev. switchstörningar som fortplantar sig i radion, och vad man i så fall kan göra för att komma till rätta med problemet..

 

 

 

 

 

 

 

 

2010-05-27  23.12

 

Inför de mätningar jag ämnar göra för att utröna hur mycket störningar och brus detta spänningsaggregat skapar är det nog bäst att få in grejorna i en enkel men ändamålsenlig kapsling. 300v skojar man inte bort, precis...

 

Junklådorna genomletades efter lämpligt material, och här är vi nu...

Glöd och utspänning avsäkrade, likaså en säkring innan likriktarbryggan. Trafon's primär fick ingen säkring, det blir väl aldrig fel på en trafo..?? ;-) Nåja, det finns ju en i proppskåpet.. ;-) Apparatintaget slaktat från ett PC-nätagg, som utgör verkliga "guldgruvor"!

I morgon skall det kopplas och en ny skala skall göras till instrumentet.

 

 

 

 

 

 

 

 

2010-05-26

 

 En något suddig bild på det monterade labbkortet för spänningsaggregatet. Efter att ha fixat ett par buggar i layouten fungerar kortet som tänkt, och faktiskt bättre än den första prototypen. Detta kort har högre verkningsgrad, ~55% @ 45v DC inspänning samt 9.5W uteffekt @ 250v.

Aggregatet kan ge 300v, men ej vid detta effektuttag...

 

Nedan ett diagram över effektförlusterna i detta spänningsaggregat. Klicka på bilden för bättre upplösning.

 

 

 

Verkningsgraden kan höjas betydligt genom att minska spänningsfallet över zenerstabbet med ökad Vcc till UC3845, samt att byta ut switchtransistorn mot en lämplig mosfet, mm, mm. Man borde kunna komma upp i 75%, eller mer..

 

 

 

2010-05-16

 

Arbete med att ta fram ett enkeltsidigt mönsterkort för 50-300v regulatorn påbörjat... Något man kan "blaska fram" själv..  Underlag för kortet kommer att läggas ut för nerladdning här på hemsidan för de som själv vill prova att bygga ett dylikt aggregat. De ingående komponenterna kostar inte många tior, och det mesta finns faktiskt att hämta i ett slaktat nätaggregat från en vanlig dator!

 

2010-05-15

 

Up'n running!

 

Efter en mindre lyckad test med en 555'a som oscillator och regulator beslöt jag mig för att använda en riktig current-mode controller, UC3845. Kopplingen med 555'an var bara en on/off oscillator utan hänsyn till transistorström och andra parametrar, det var mycket som blev varmt, induktansen var inte glad, transistorn inte lyckligare.. ;-)

Denna 8-pin switchmode controller är enkel att använda och kan anvädas till diverse olika DC/DC topologier. I mitt fall en Boost-converter...

 

Kopplingen är som synes hyfsat enkel. Matningspänning till UC3845 valdes till 12v, vilken skapas med en enkel zenerstabbad transistor, en mycket användbar koppling när man hanterar höga ingångsspänningar och de vanliga regulatorerna inte räcker till. Man är ju i denna koppling fri att använda vilka högspänningstransistorer som helst! T1 verkar även som en "kapacitansmultplikator" då kapacitansen på C1 "multipliceras" med transistorns Hfe över tíll transistorns emitter. Strömmen genom switchtransistorn är satt till 1A med R6.

 

Kopplingen nedan fungerar utmärkt och ger 300v max, samt ner till ingångsspänningen. Inget blir varmt längre ;-)Man kan belasta med upp till 25mA @230v, men vid högre spänningar orkar inte regulatorn med... Vid lägre spänningar ger den mer ström.. Det har med induktansvärdet och den genom switchtransistorn programmerade strömmen att göra, och går att tweaka. För mig räcker det till just nu i alla fall..

Tanken är att den skall användas tillsammans med en av de tre transformatorer jag köpte på Svebry AB. De har två sekundärer ut, 6.3v (flera amp..), samt 35v/2A? 35'an likriktad ger ~50v, därav valet av ingångsspänning till spänningsaggregatet.

 

Klicka bilden för schema i PDF

 

 

 

 

 

 

2010-05-14

 

I och med labbandet med 6AQ5 sändaren stod det helt klart att det i min "instrumentpark" saknas ett lämpligt spänningsaggregat för rörtester. Tack vare vänliga radioamatörvänner kommer nog den saken att lösas framöver.. :-)  I väntan på det kan man ju inte sitta stilla utan varför inte se om man kan göra ett eget enkelt switchat aggregat 50-250v? Labbandet är i full gång..  En hand i fickan!! 

 

 

 

 

 

 

 

 

sm7zfb.se © 2010